Nieuwe aardbei uit Sicilië op de markt

2022-10-11 10:50:45 By : Mr. curry zhang

De aardbei is een niche in het Siciliaanse teelt. Van oudsher wordt deze fruitsoort op bijna het hele eiland geteeld, maar tegenwoordig concentreert de teelt zich tussen Marsala (TP), Cassibile (SR) en het Etna-gebied. Alle aardbeien hebben een eigen geur en smaak kenmerkend voor het grondgebied. Het assortiment is onlangs verrijkt met aardbeien uit Castronovo di Sicilia, waar het gewas op meer dan 500 meter boven de zeespiegel wordt geteeld.

Irene Miceli Soletta, hoofd van het familiebedrijf dat al jaren witvlezige perziken en peren teelt, legde uit waarom deze aardbei zo bijzonder is. 

“We zijn pas een paar jaar geleden met de aardbeienteelt bezig, maar vanaf het begin wilden we het goed doen. We hebben ons uitgerust met hightech kassen, we telen bovengronds op een hoogte van 1,25 meter om besmetting door de grond te voorkomen en het welzijn van de teler te bevorderen, die niet met gebogen rug hoeft te plukken.”

De smaak en de textuur van deze aardbei zijn vooral te danken aan de bijzondere milieuomstandigheden, gezien de ongewone hoogte en het irrigatiewater met een geleidingsvermogen van meer dan 1700 µS.

“Wij telen de aardbeien momenteel op een halve hectare, maar wij zijn van plan dit binnenkort uit te breiden, want dankzij de kwaliteit en de unieke en uitstekende smaak worden deze aardbeien zeer gewaardeerd door onze handelspartners. Aangemoedigd door het succes, hebben wij onze aardbei omgedoopt tot La Fragola dei Monti Sicani.”

“Het is een groeiend succes, vooral sinds we de rassen Melissa en Marisol hebben ingevoerd, die beide opnieuw bloeien en die niet alleen zeer productief zijn, maar ook precies op tijd rijp zijn voor de oogst, namelijk van december tot juli. Hierdoor wordt het seizoen met twee maanden vervroegd. Formeel vallen wij onder een geïntegreerd bestrijdingssysteem, maar we gebruiken geen synthetische gewasbeschermingsmiddelen, maar maken gebruik van nuttige insecten en roofmijten om plantenziekten te bestrijden. En we hebben hommels voor de bestuiving.”

“Onze markt is momenteel vooral regionaal en de aardbeien worden voornamelijk afgezet aan de horeca, banketbakkerijen en ijssalons. Wij brengen het gewas op de markt in bakjes van 250 gram, geplaatst in dozen van 30x40, tien per doos. De hoeveelheden zullen dit jaar 25 ton bereiken en de prijzen zijn in overeenstemming met die van de markt”, zegt Miceli Soletta.

Het bedrijf teelt vers zomerfruit zoals de witvlezige Montagnola perzik en peren voor een totaal van 20 ha en een hoeveelheid van 200 ton per jaar.

Voor meer informatie: Azienda Agricola Miceli Soletta  C.da Piano Ristagno sn. 90030 Castronovo di Sicilia (PA) - Italië +39 3201851197 irenemicelisoletta@gmail.com 

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier

Ander nieuws uit deze sector:

<< Terug | GroentenNieuws.nl

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Je krijgt deze pop-up te zien omdat dit de eerste keer is dat je onze site bezoekt. Krijg je deze melding altijd te zien dan heb je je cookies uitstaan en zullen die blijven verschijnen.